Tijdens het buitenspelen ontwikkelen kinderen meerdere vaardigheden, denk hierbij aan de motorische ontwikkeling, sociale ontwikkeling en cognitieve ontwikkeling.
Over deze drie ontwikkeling verteld De LIMO graag meer.
Motorische ontwikkeling
Het beoefenen van een balspel, zoals het overgooien, vangen, gooien of de bal overtrappen met je voeten. Maar ook het (leren) fietsen, schommelende, hinkelen, klimmen en klauteren. Zelf ontdekken wat lukt of juist nog even door oefenen.
Sociale ontwikkeling
Onderzoek heeft bewezen, buitenspelen maakt socialer. Kinderen leren tijdens het buitenspelen omgaan met concurrentie, teleurstelling en empathisch vermogen. Jonge kinderen spelen vooral naast elkaar maar merken elkaar wel op. Waar het begint met een "vraag" in de speeltuin zoals "mag ik na jou op de schommel’ gaat door tot het samen oplossen van problemen, gezellig samen spel, elkaar helpen. Maar ook emoties te begrijpen en er voor elkaar zijn.
Cognitieve ontwikkeling
Tijdens het buitenspelen ontwikkelen kinderen een geïnteresseerde houding en gaan op een creatieve manier opzoek naar mogelijkheden en oplossingen. Kinderen leren onder andere logisch (na)denken, wat aan de basis ligt van latere technieken om te leren omgaan en te handelen in vele situaties.
En wat misschien net zo belangrijk is, binding met de natuur ontwikkelen. Het zoeken van mieren en andere insecten, het ervaren van de zon op je huid. Stampen in de plassen wanneer het regent. Of misschien wel in het de winter spelen met de gevallen sneeuw. Dit als kind kunnen ervaren is geluk vinden in het speelplezier.
Als je nu bij jezelf nagaat, heb jij ook fijne (jeugd) herinneringen aan toen je vroeger buiten mocht spelen?