Hoofdmenu

Boekentip | omgaan met emoties

41 keer bekeken

Draakje vurig Het enthousiaste Draakje Vurig heeft een super-idee. Hij weet precies wat hij wil; varen naar het eiland in het meer! Als het plannetje na al zijn inspanningen toch dreigt te mislukken, wordt meteen duidelijk waarom hij Draakje Vurig heet…

Interessant voor ouders

Boekentips

Leeftijd

Volwassenen

Een prentenboek vol passie en vuur, dat herkenbaar is voor alle enthousiaste, wilskrachtige en toch zo gevoelige heethoofdjes. Dit verhaal op rijm is een feest van herkenning voor alle enthousiaste en wilskrachtige heethoofdjes. Achterin het boek staat een spanningsmeter waarop kinderen kunnen aangeven hoeveel stress zij op dat moment ervaren.

Auteurs:          Josina Intrabartolo en Janneke van Olphen
Leeftijd:          3 t/m 7 jaar

[Bron: uitgeverij scrivomedia)

 

Mama kwijt

Als kleine uil lekker warm naast zijn moeder zit te slapen, valt hij plotseling uit het nest. Gelukkig landt hij veilig op de zachte grond van het bos. Nu is kleine uil echter wel zijn mama kwijt en hij heeft geen idee waar hij haar terug kan vinden. Eekhoorn heeft alles gezien en helpt kleine uil graag met zoeken. Kleine uil beschrijft hoe zijn moeder eruit ziet en eekhoorn denkt al gauw te weten waar zijn mama is. Maar er zijn meer dieren in het bos met puntige oren en grote ogen…

Leeftijd:          vanaf 2 jaar

[ Bron: www.mediasmarties.nl]

 

De mooiste vis van de zee

Regenboog is de mooiste vis in de zee. Maar hij is trots en ijdel, en daardoor heeft hij geen enkele vriend. Pas als hij een van zijn mooie schubben weggeeft – en later nog meer – vinden ze hem aardig en merkt hij dat het belangrijker is om vrienden te hebben dan om de mooiste te zijn!

Auteur:           Marcus Pfister

Leeftijd:          vanaf 4 jaar

[bron: uitgeverij de vier windstreken]

 

 

Bang boos blij

Vandaag mag Wannes gaan zwemmen. Kijk eens hoe blij hij is! Maar waarom is Xander aan het huilen? En vind jij ook dat Kato zo boos kijkt?

In dit rijke kijkboek ontdekken kleuters wat gevoelens zijn. Op basis van de vrolijke prenten leren ze dat er verschillende soorten gevoelens bestaan, hoe je ze kan herkennen en waar ze vandaan komen. Zo stimuleer je de taalontwikkeling en de sociaal-emotionele vaardigheden van kinderen op een eenvoudige en speelse manier!

Auteur:           Kathleen Amant

Leeftijd:          1-3 jaar

[Bron: uitgeverij van Halewijck]

 

Toverdruppels

Snuiter is verdrietig, want zijn vriend Grote Boom is ziek. Als hij begint te huilen, verschijnt de Tranenfee. Zij vangt zijn tranen op in een flesje. In haar tas zitten nog meer flesjes, voor de andere dieren in het bos. Want als je huilt omdat je van binnen pijn hebt, komen er toverdruppels. En daar kan de Tranenfee iets heel bijzonders mee. Maar alvorens Snuiter dát ontdekt, heeft hij veel vriendjes een zachte schouder geboden om op uit te huilen. Want met een vriend in de buurt, luchten tranen op en is er daarna weer ruimte voor plezier!Een vertederend verhaal met herkenbare situaties en wijsheid op kindermaat. Met de schatkist vol spelletjes en knutselopdrachtjes van de Tranenfee, achter in het boek, hoeft niemand nog bang te zijn voor kinderverdriet en tranen. Voor je het weet wordt er weer gelachen.

Toverdruppels nodigt kleine kinderen uit om over verdriet en troost te spreken. Zo leren ze preventief omgaan met verlies en rouw en denken ze na over wat ze als troostrijk ervaren. Belangrijke vaardigheden om op te groeien tot gelukkige volwassenen. Het is het vervolg op Grote Boom is ziek, maar kan afzonderlijk gelezen worden

Auteur:           Nathalie Slosse

Leeftijd:          4-6 jaar

[Bron: uitgeverij van Halewijck]

 

Vrolijk

Duik in dit boek en laat je door de bijzondere vissen meevoeren van benieuwd naar verdrietig, van verlegen naar trots en van boos naar gelukkig. Heldere lijnen en stralende kleuren. Iedere pagina is gewijd aan een vis, die een emotie uitdrukt: een gevoel dat dreumesen al feilloos zullen herkennen.

Auteur:           Mies van Hout

Leeftijd:          0-5 jaar

[Bron: www.bruna.nl]

 

 Sam denkt zich blij

Sam gaat een dagje naar het strand, maar hij heeft het helemaal niet naar zijn zin. De hele dag gaat er van alles mis en op het strand krijgt hij zijn vlieger de lucht niet in. Sam voelt zich heel gefrustreerd en schopt in het zand, roept boze woorden en hij wil alleen nog maar terug naar huis. Zijn vader helpt hem in drie stappen hoe hij met zijn frustratie kan omgaan en weer plezier kan hebben als dingen niet gaan zoals hij dat graag wil:

1) vertellen

2) afkoelen

3) omdenken.

Sam maakt een frustratiedriehoek om alle stappen goed te kunnen onthouden. Lukt het Sam om rustig te worden en weer te gaan genieten van het strand? Een zeer herkenbaar verhaal waarin kinderen een doeltreffend hulpmiddel krijgen om effectief met frustratie om te gaan.

Auteur:           William Mulcahy

Leeftijd:          6-8 jaar

[Bron: uitgeverij Bazalt]

 

Leestip voor volwassenen:

 

Zijn wie je bent

Een kijk op het leven volgens het essisme. Het essisme is een visie waardoor je bewuster kunt worden van jouw eigen processen in relatie tot de ander. Het brengt je terug naar jouw eigen kern. Door bewust bij jezelf te zijn, komt er ruimte voor jezelf en daardoor voor de ander. Dit boek kan een stapje zijn op jouw weg naar jezelf en door dit verhaal met een ander te delen, ben jij misschien wel dat stapje op de weg van een ander.

Dit boek gaat over jou. Ben je benieuwd door welke ervaringen en overtuigingen jij bent gevormd? Wil je je bewust worden van hoe je jouw eigen leven kunt vormen zoals jij het wil? Zoals je wilt zijn? Lees dan mee en geef jezelf inzicht in wie jij bent!

Auteur:           Silvia Romijn

[Bron: Kaft van het boek en website www.essisme.nl)

Waarderen

0 (0 waarderingen)
Cookie-instellingen