Hoofdmenu

Risicovol spelen: spannend, uitdagend en avontuurlijk

23 keer bekeken

Skaten, in bomen klimmen, stoeien en op ontdekkingstocht langs de slootkant. Het zijn allemaal dingen die kinderen leuk en spannend vinden. Maar er zitten risico’s aan. Het is soms best lastig om je kind de vrijheid te geven om risicovol te spelen.

Interessant voor ouders

Opvoeden

Leeftijd

Volwassenen

Als ouder wil je het beste voor je kind. Je wilt je kind beschermen tegen gevaar. Misschien ben je bang dat je kind zich bezeert. Je wilt voorkomen dat je kind in een gevaarlijke situatie terechtkomt. Maar je kunt ook té voorzichtig zijn. Natuurlijk moet je je kind tegen te grote risico’s beschermen, maar een bult of een schaafwond is vaak helemaal niet erg.

Risicovol spelen is spannend, uitdagend en avontuurlijk. Je kind verlegt zijn grenzen en leert zijn angst overwinnen. De meeste kinderen vinden dat leuk. Ze voelen opwinding en spanning. Bovendien zijn ze trots, als ze iets hebben gedaan wat ze eerst niet durfden.

Wil jij je kind wat risicovoller laten spelen? Probeer dan een goede balans te vinden tussen vrijheid geven en beschermen. Dat kun je gewoon uitproberen en opbouwen. Kijk naar wat je kind leuk vindt en wat het al kan. De meeste kinderen kunnen gevaar best goed inschatten en weten wat ze al kunnen. Neem eens wat meer afstand en bedenk “wat kan er gebeuren?” Natuurlijk kun je ingrijpen als je bang bent dat je kind zich zal bezeren. Maar leg dan wel uit waarom je dat doet. Zo kan je kind ervan leren.

Heb je het gevoel dat je kind nog wat moeite heeft met het inschatten van gevaar? Oefen nieuwe dingen en risicovolle situaties dan stap voor stap. Dat vergroot het zelfvertrouwen van je kind zonder veel gevaar.

Voor meer tips en informatie over risicovol spelen kun je terecht op de website Veiligheid.nl.

Bronvermelding:

opvoeden.nl

Waarderen

0 (0 waarderingen)
Cookie-instellingen