Hoofdmenu

Rivas Zorggroep maakt thuisbehandeling bij extreme zwangerschapsmisselijkheid mogelijk

24 keer bekeken

Het Beatrixziekenhuis maakt behandeling aan huis aan patiënten met extreme zwangerschapsmisselijkheid mogelijk.

Interessant voor ouders

Veiligheid
Zorg goed voor jezelf
Zwangerschap

Leeftijd

Volwassenen

Een sterke samenwerking tussen het Beatrixziekenhuis en het gespecialiseerde wijkverplegingsteam (AVT) van Rivas Zorggroep maakt dit mogelijk. De zorg aan huis is veel prettiger voor patiënten en verlaagt bovendien de druk op ziekenhuisbedden en op ziekenhuiszorg.

Extreme zwangerschapsmisselijkheid
Meer dan 80% van de vrouwen ervaart tijdens een zwangerschap misselijkheidsklachten. Een vervelende kwaal, die extreme vormen kan aannemen. Bij zo’n 1 tot 2% van de zwangere vrouwen zijn de misselijkheid en het braken zo erg dat we spreken van extreme zwangerschapsmisselijkheid. Dit kan leiden tot uitdroging waardoor een ziekenhuisopname nodig is. Dit is niet gevaarlijk voor de ongeboren baby, maar erg naar en mogelijk gevaarlijk voor de moeder. De standaardbehandeling in het ziekenhuis bestaat uit het toedienen van extra vocht via een infuus. Dit zorgt er doorgaans voor dat de patiënt binnen enkele dagen opknapt. Gynaecoloog Rob Mooij zag – geïnspireerd door zijn patiënten – dat dat anders kon. Hij legde samen met een team de basis voor thuisbehandeling bij extreme zwangerschapsmisselijkheid.

Twee patiënten vormen de inspiratie voor deze nieuw werkwijze
Rob Mooij: ‘Thuisbehandeling bij extreme zwangerschapsmisselijkheid is eigenlijk tot stand gekomen dankzij twee patiënten. Zij werden beiden keer op keer opgenomen in het Beatrixziekenhuis met extreme zwangerschapsmisselijkheid en uitdrogingsverschijnselen. We gingen op zoek naar de allerbeste oplossing voor deze patiënten, want we begrepen hoe naar het was om zo ziek te zijn en om steeds weer opgenomen te moeten worden in het ziekenhuis. De oplossing lag in behandeling aan huis waarbij ons Ambulant Verpleegtechnisch Team zorg biedt bij de patiënt thuis. De patiënten waren hier zeer tevreden over en dat vormde de basis om deze vorm van zorg structureel te implementeren.’

Zorg aan huis, zo werkt het
Bij extreme zwangerschapsmisselijkheid verwijst een verloskundige of huisarts een patiënt door naar de gynaecoloog. Na enkele onderzoeken verwijst de gynaecoloog de patiënt rechtstreeks door naar een verpleegkundige van het Ambulant Verpleegtechnisch Team (AVT) van Rivas Zorggroep. Die zorgt ervoor dat de patiënt snel naar huis kan en daar behandeld wordt.
Janneke Barth is verpleegkundige bij dit team en licht toe: ‘De patiënt kan direct doorlopen van de gynaecoloog naar ons, zodat we snel kunnen handelen. Wij prikken een infuus dat in een handige draagtas mee naar huis kan. Daarbij geven we uitgebreide uitleg, informatiemateriaal en voldoende zakken vocht mee. We bezoeken de patiënt thuis voor controles en om extra materialen te geven. We zien en horen dat patiënten die zo misselijk zijn het heel erg prettig vinden om in hun eigen omgeving aan te sterken. En met een vochtinfuus knappen ze meestal binnen enkele dagen weer op.’

Kracht van het netwerk: zinnige zorg en op de juiste plek
Dit project is onderdeel van het overkoepelende programma Kracht van het netwerk. In dit programma in de regio Gorinchem werken huisartsen, verenigd in Huisarts en Zorg (HenZ), Rivas Zorggroep en Zorgverzekeraar VGZ samen aan goede kwaliteit van zorg voor de patiënt. Deze initiatieven helpen ook om de betaalbaarheid van zorg nu én in de toekomst in balans te houden. Het project thuisbehandeling bij extreme zwangerschapsmisselijkheid laat zien dat de zorg patiëntvriendelijker en tegelijk efficiënter kan worden ingevuld. Zorgverzekeraar VGZ volgt het project op de voet en bekijkt of het mogelijk is deze vorm van thuisbehandeling op grote schaal in Nederland te realiseren.

Bronvermelding:

rivas.nl

Waarderen

0 (0 waarderingen)
Cookie-instellingen