Hoofdmenu

Kinderen en hun zelfbeeld

20 keer bekeken

Kinderen en hun eigen lichaamsbeeld: Hoe leer je ze te relativeren?

Leeftijd

Hele gezin

Het is tegenwoordig niet bepaald makkelijk om je kinderen voor te bereiden op onze wereld waarin uiterlijk steeds belangrijker wordt. Hoe leer je kinderen te relativeren? Er zijn wel dingen die je kunt doen om de schade een beetje beperkt te houden, zoals zelf het goede voorbeeld geven.

Hoe kinderen over hun eigen lichaam denken wordt immers voor een groot gedeelte bepaald door de dingen die jij doet in de opvoeding. Om je een beetje op weg te helpen vind je hieronder een aantal ideeën die er mogelijk voor zorgen dat kinderen minder snel een ongezond lichaamsbeeld krijgen (bron):

1. Druk maken over je uiterlijk is normaal: Erken dat onzekerheid over het uiterlijk bij een tiener normaal is. Het hoort ook gewoon bij het opgroeien, dus voorkom dat je kinderen bekritiseert omdat ze te veel aandacht schenken aan hun uiterlijk in jouw ogen.

2. Geef veel complimenten: Geef altijd veel complimenten en positieve feedback op hoe je kind er uit ziet en ZEKER voor alle andere belangrijke kwaliteiten. Soms lijkt het alsof het kinderen niets kan schelen, maar complimenten geven als “je hebt echt de mooiste glimlach” zorgen zeker voor een positief zelfbeeld.

3. Complimenteer hun karakter: Zeg regelmatig hardop welke karaktertrekken je waardeert in jouw kind. Bijvoorbeeld als ze aardig zijn geweest tegen iemand, hun medeleven tonen, hun werklust, hun hulp etc.

4. Leg redelijke grenzen op: Wees geduldig, maar laat wel weten dat er grenzen zijn aan hoeveel tijd je kind mag besteden aan het optutten. Zeg tegen ze dat het niet de bedoeling is dat ze anderen tot last zijn (een half uur in de badkamer bezig zijn terwijl er wachtenden zijn) of dat ze klusjes laten schieten omdat ze ‘geen tijd’ hebben. Grenzen stellen helpt kinderen om kun tijd goed in te delen, leert zelfdiscipline aan en houdt uiterlijke verzorging in perspectief.

Bron: gezondr.nl

Bronvermelding:

https://gezondr.nl/kinderen-opv

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)
Cookie-instellingen