Hoofdmenu

Train je ademhaling

37 keer bekeken

Een verkeerde ademhaling speelt een belangrijke rol bij angst, paniekaanvallen, spierspanningen, hoofdpijn, vermoeidheid en depressie.

Een krampachtige, snelle, oppervlakkige en onregelmatige ademhaling kan een gevolg zijn van stress, maar  stressklachten kunnen ook verergerd worden door een verkeerde ademhaling.

Buikademhaling is een rustige, regelmatige en onbelemmerde ademhaling. Kijk maar eens hoe een pasgeboren baby of een kat ademt.

De buikademhaling oefenen:

  1. Ga plat op je rug op de grond liggen, met je benen gestrekt en iets uit elkaar. Laat je tenen licht naar buiten wijzen. Leg je armen langs je lichaam met de handpalmen omhoog.
  2. Sluit je ogen en richt je aandacht op je adem. Adem door je neus. Leg een hand op de plek die het meest omhoog komt en daalt bij elke in- en uitademing. Is dat je borst, probeer de adem dan zachtjes iets richting de buik te dirigeren.
  3. Leg beide handen op je buik en laat je adem volgen. Voel hoe je buik met elke inademing omhoog komt en bij elke uitademing weer terugzakt.

Lastig? Concentreer dan eerst op de uitademing. Adem in, houd een paar seconden vast en adem zo lang en volledig mogelijk uit. De volgende ademhaling zal vanzelf meer je buik instromen.

Hoewel deze oefening direct een ontspannend effect kan hebben, zul je er de meeste baat bij hebben als je echt een andere manier van ademhalen aanleert. Dat vraagt zeker een aantal weken achtereen dagelijks een paar minuten oefening.

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)
Cookie-instellingen