Hoofdmenu

December on a budget - 10 handige tips

420 keer bekeken

We hebben 10 superhandige en leuke tips voor je om te besparen in de dure decembermaand. Want eerst Sinterklaas en dan Kerst erachteraan: dat kan financieel uitdagend zijn. Vooral met cadeaus en feestelijke uitgaven. Gelukkig zijn er allerlei manieren waarop je de kosten een beetje kunt drukken.

Interessant voor ouders

Opvoeden
Voeding
Ontspanning
Gedrag en emoties
Duurzaamheid
Zorg goed voor jezelf
Zorg goed voor de wereld om je heen
Shopping

Leeftijd

Kinderen 0 tot 2
Kinderen 2 tot 4
Kinderen 4 tot 8
Kinderen 8 tot 12
Kinderen 12+
Hele gezin
Volwassenen

 

 1. Shop tweedehands bij De Groene Sluis in Lelystad: Bezoek De Groene Sluis voor goedkope kerstcadeautjes, zoals speelgoed of boeken, en feestkleding. Je vindt er unieke items tegen betaalbare prijzen, waardoor je budgetvriendelijk kunt winkelen en toch iets moois en unieks kunt geven of dragen tijdens de feestdagen.

 2. Adopteer een kerstboom: Informeer bij de school van je kind of ze een kerstboom hebben die je tijdens de kerstvakantie kunt lenen. Soms kun je afspreken dat de school de boom aan gezinnen uitleent, waardoor je thuis ook van een kerstsfeer kunt genieten zonder extra kosten.

 3. Upcycle je cadeauverpakking: Gebruik materialen die je al hebt om cadeaus in te pakken. Denk aan krantenpapier, stofresten, of oude kaarten om een cadeautje mee in te pakken. Wikkel er een draad wol in een leuke kleur omheen voor het feestelijke tintje. Zo bespaar je geld op cadeaupapier en wordt je cadeau heel persoonlijk.

 4. Zoek gratis feestelijke activiteiten bij jou in de buurt: Zoek naar gratis kerstevenementen in de buurt, zoals de Lichtjesparade in het centrum van Lelystad op 16 december, activiteiten in de buurthuizen en cultuurcentra en activiteiten in de bibliotheek. Deze kunnen niet alleen leuk zijn, maar bieden ook een kans om in de feeststemming te komen zonder extra kosten.
  TIP: bekijk de agenda van LimonadeBrigade Lelystad!

 5. Budgetvriendelijke recepten: Vraag vrienden of familie naar hun favoriete budgetvriendelijke feestrecepten. Er zijn veel voordelige recepten voor lekkere dingen die je thuis kunt maken zonder veel geld uit te geven aan ingrediënten.

 6. Geef samen met anderen een cadeau: Vier je Kerst met de familie of met vrienden? Dan kan het ook leuk of soms zelfs handig zijn om gezamenlijk één groter cadeau te geven in plaats van allemaal een kleiner cadeau. Zo kun je toch een wat duurder cadeau geven terwijl je de kosten verdeelt. 

 7. DIY versiering: Gebruik bijvoorbeeld materialen zoals oude kranten, linten, droge bladeren of zelfs vlinderpasta (!) om unieke kerstversieringen te maken. Verzamel dennenappels in het bos, laat ze drogen en maak er mini-kerstbomen van met groene verf en kralen of stofballetjes als kerstballen. Maak slingers van repen papier uit oude tijdschriften, knutsel kerstballen van stofresten of maak een originele kerstkrans van natuurlijke materialen uit je tuin of uit het bos.
   
 8. Een ervaring geven i.p.v. een cadeau: In plaats van een materieel geschenk, kun je ook een cadeaubon maken voor een ervaring. Bijvoorbeeld voor een thuisbioscoopavond. Maak zelf popcorn en huur een film bij een goedkope streamingdienst. Voeg wat zelfgemaakte filmtickets toe voor een extra leuke touch. Of organiseer een Oud-Hollandse spelletjesdag, leen de sjoelbak van de buurvrouw en ga spijkerpoepen en koekhappen!

 9. Organiseer na de feestdagen een Foute Kado's Ruilparty: Toch niet zo blij met die vanillie geurkaars of die fuchsiaroze oorbellen? Gooi het niet weg, maar pak het weer in, neem het mee naar het Ruilfeestje en maak een ander blij met jouw afdankertjes. Helemaal leuk wordt het met een dobbelspel waarbij de cadeautjes telkens wisselen van eigenaar. Waardoor je uiteindelijk toch zomaar alsnog met die vanille geurkaars naar huis moet... 
  Kijk voor een leuke printable van de spelregels van het dobbelspel op de website van Lady Lemonade

 10. Bekijk andere handige tips: Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Sam& voor alle kinderen. Zij geven ook tips voor tijdens de dure decembermaand en zetten leuke, gratis winteractiviteiten op een rijtje

Deze tips kunnen helpen om de kosten tijdens de feestdagen te drukken, waardoor je toch kunt genieten van een gezellige en feestelijke tijd zonder over je budget heen te gaan.

We wensen je een fijne feestmaand toe!

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)
Cookie-instellingen