Voorlezen, luisteren naar podcasts en kijken naar voorleesfilmpjes: het zijn stuk voor stuk manieren om je kind mee te nemen in een wereld vol avontuur en fantasie. Maar wist je dat het ook helpt bij de taalontwikkeling en het vergroten van het zelfvertrouwen van je kind? Of je nu een peuter, kleuter of schoolkind hebt, verhalen zijn een bron van inspiratie, troost en plezier. Hier zijn onze favoriete tips om samen met je kind te lezen, luisteren Γ©n kijken.
1. Het plezier van voorleesfilmpjes π₯π
Niet altijd tijd om zelf voor te lezen? Geen probleem! Op de Jeugdbibliotheek vind je een grote collectie voorleesfilmpjes. Ook in meerdere talen! Bekende boeken zoals Rupsje Nooitgenoeg en De mooiste vis van de zee worden voorgelezen door enthousiaste voorlezers. Perfect om even samen op de bank te kruipen en van een verhaal te genieten.
2. BoekStart: de perfecte start voor lezen ππ
Ben je al bekend met BoekStart? Dit landelijke programma moedigt lezen met babyβs, dreumesen en peuters aan. In veel bibliotheken kun je een gratis BoekStart-koffertje ophalen met leuke boekjes voor de allerkleinsten. Vraag bij jouw lokale bibliotheek naar de mogelijkheden en ontdek samen de magie van boeken.
3. Nationale Voorleesdagen 2025
De Nationale Voorleesdagen vieren het plezier van voorlezen. Van 22 januari tot 1 februari 2025 kun je genieten van activiteiten in de lokale bibliotheek en scholen. Het thema? Samen nieuwe werelden ontdekken. π
Op de website vind je meer informatie, prentenboekentips en voorleestips!
4. Gratis lidmaatschap bij de bibliotheek ππ
Wist je dat kinderen tot 18 jaar gratis lid kunnen worden van de bibliotheek? Dat betekent eindeloos lezen zonder kosten. Je kunt ook gebruik maken van gratis e-books en luisterboeken via de online bibliotheek. Ideaal voor een regenachtige middag of tijdens een lange autorit.
5. Podcasts om bij weg te dromen π§π€
Luisteren naar podcasts is niet alleen leuk, maar ook ontzettend leerzaam. Het daagt kinderen uit op het gebied van luistervaardigheid en voorstellingsvermogen. Ook trainen kinderen zo hun concentratie en leren ze informatie te verwerken door alleen te luisteren. Ze duiken even helemaal weg in een luisterboek, verhaal, of gesprek alsof ze er echt bij zijn.
Onze favorieten:
Wil je meer inspiratie? Bekijk dan alle tips voor audioverhalen en podcasts voor kinderen op Kinderpodcasts.nl!
6. Vlogs en YouTube: verhalen tot leven brengen π₯π¦
Naast podcasts zijn er ook prachtige vlogs en YouTube-kanalen voor kinderen. Onze tips:
- Prentenboeken β Op de site van kleuters.basisonderwijs.online vind je o.a. een overzicht van YouTube videoβs van prentenboeken. De website staat vol met tips over - en links naar - allerlei online materiaal dat aansluit bij de belevingswereld van kinderen van 4 tot 6 jaar.
- School TV - Digitale prentenboeken die je gratis kunt bekijken.
- Jeugdbibliotheek - De Bibliotheek heeft verschillende digitale prentenboeken en voorleesfilmpjes. Voor sommige filmpjes moet je wel even inloggen met je (gratis) bibliotheekaccount.
Ook leuk:
- Het Klokhuis β Iedere werkdag om 15:00 uur een nieuwe video voor kinderen v.a. 8 jaar.
- Waarom? Daarom! - Sommige vragen lijken heel ingewikkeld, maar in Waarom? Daarom! wordt het in maximaal 2 minuten uitgelegd.
7. Lezen en knutselen: de ultieme combi βοΈπ
Combineer voorlezen met een knutselactiviteit. Lees bijvoorbeeld Raad eens hoeveel ik van je hou en knutsel daarna samen haasjes. Of lees De Gruffalo en maak griezelige maskers. Voor leuke knutselideeΓ«n kun je bijvoorbeeld kijken op OERRR knutseltips of Heutink voor thuis.
8. Thuisbioscoop met voorleesverhalen π¬πΏ
Maak van je woonkamer een thuisbioscoop! Zet een beamer aan of gebruik gewoon je tablet. Kijk samen naar de voorleesfilmpjes van Jeugdbibliotheek en maak er een feestje van met popcorn en dekens.
9. Educatieve apps om te lezen en leren π±β¨
Download gratis educatieve apps zoals de BoekStart app: vol inspiratie om voor te lezen aan je kleintje.
Op Mediasmarties.nl kun je op leeftijd en thema zoeken naar geschikte apps voor kinderen van 1 tot 12 jaar.
De MediaDiamant is daarnaast een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien.
10. Samen vertellen: verzin je eigen verhaal ποΈπ
Laat je kind zijn fantasie de vrije loop en verzin samen een verhaal. Gebruik foto's, tekeningen of speelgoed om het verhaal visueel te maken. Dit stimuleert niet alleen de creativiteit, maar zorgt ook voor veel plezier en een mooie herinnering.
11. Prentenboeken met een boodschap πβ€οΈ
Kies prentenboeken die een belangrijke boodschap meegeven. Denk aan De kleur van emoties (over gevoelens) of De Gruffalo (over slim zijn en vriendschap). Ga samen op zoek naar boeken met themaβs die je kind aanspreken. Vraag in de bibliotheek om tips of kijk op de website van de Jeugdbibliotheek.
Heb jij zelf nog tips?
We hopen dat je wat hebt aan onze tips! Heb jij zelf nog leuke tips? Laat het weten en deel ze met ons!
#voorlezen #lezen #podcastsvoorkinderen #apps #prentenboeken #mediawijs #kinderen #voorleesfilmpjes #boekenliefde #LimonadeBrigadeLelystad π