Hoofdmenu

Gekleurde herfstkoekjes bakken

110 keer bekeken

Koekjes bakken is echt een perfecte herfstactiviteit. Als het buiten guur en herfstachtig is, gaat er niets boven de heerlijke geur van versgebakken koekjes in huis. Met dit recept voor heerlijke herfstkoekjes, en een duidelijke stap-voor-stap uitleg, kunnen kinderen bijna alles zelf doen.

Soort activiteit

Creatief
Eten/drinken

Leeftijd

Kinderen 2 tot 4
Kinderen 4 tot 8
Kinderen 8 tot 12
Kinderen 12+

Ingrediƫnten:

  • 200 gram koude ongezouten roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 400 gram bloem & wat extra om het aanrecht mee te bestuiven
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • Voedingskleurstof in herfstkleuren

Benodigdheden:

  • Koekjes uitstekers in de vorm van herfstbladeren
  • Schilmesje
  • Beslagkom
  • Mixer
  • Vershoudfolie
  • Ovenplaat met bakpapier

Stap 1: Het deeg maken:

  •  Doe de roomboter en de suiker in een beslagkom en mix ze samen tot de suiker volledig in de boter is opgenomen.
  • Voeg het ei en de theelepel vanille-extract toe en mix alles goed door elkaar tot alles goed gemengd is.
  • Voeg vervolgens de bloem toe en mix tot het deeg een korrelige structuur krijgt. Zet de mixer uit en kneed het deeg met je handen tot je een mooie bol hebt gevormd.
  • Verdeel het deeg in gelijke delen, afhankelijk van het aantal kleuren dat je wilt maken, en doe elk deel in een apart kommetje.
  • Voeg aan elke kommetje een paar druppels voedingskleurstof toe en kneed tot al het deeg een mooie kleur heeft.
  • Rol van elke kleur deeg een aantal slierten
  • Pak van elke kleur deeg 1 sliert, leg de slierten op elkaar en twist het deeg dan (zodat het op een gedraaid spekje lijkt)
  • Wikkel de getwiste rollen deeg in vershoudfolie en leg ze een uur in de koelkast, zodat het deeg goed stevig wordt.

Stap 2: De herfstkoekjes maken en bakken

  • Verwarm de oven voor op 175 graden. En haal de rollen koekdeeg uit de koelkast.
  • Bestuif het aanrecht met bloem en maak de rol koekdeeg plat met een deegroller. Die kun je het beste ook even insmeren met bloem voordat je begint met rollen.
  • Steek dan de herfstbladeren uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de herfstkoekjes een beetje uit elkaar, zodat ze tijdens het bakken niet aan elkaar vast gaan plakken.
  • Om de herfstkoekjes op echte herfstbladeren te laten lijken, kun je er met een mesje nerven in snijden.
  • Daarna schuif je de ovenplaat in de oven en bak je de herfstkoekjes in 10 tot 12 minuten gaar, totdat de randjes goudbruin worden.
  • Als de herfstkoekjes uit de oven komen, zijn ze nog zacht. Dus laat ze nog een paar minuten op de plaat afkoelen. En daarna; smullen maar!

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)
Cookie-instellingen