Hoofdmenu

Samen lezen!

1038 keer bekeken

Samen (voor)lezen is een feestje! Het is belangrijk voor de taalontwikkeling, goed voor de interactie tussen ouders en kind, maar vooral is het heel erg leuk om samen te lezen!

Soort activiteit

Taal

Leeftijd

Kinderen 0 tot 2
Kinderen 2 tot 4
Kinderen 4 tot 8
Kinderen 8 tot 12
Kinderen 12+
Hele gezin

Wanneer start je met voorlezen?

Als je kindje nog een baby is, kun je al beginnen met voorlezen!
Een baby ziet nog geen verschil tussen verschillende boekjes, de krant of een tijdschrift, maar kan al wel kleuren en contrasten in afbeeldingen zien. Als je vertelt, mag je best uitbundig doen; vertel levendig en rijm of zing erbij! Zo zorg je voor reactie én interactie. 

Is je kindje al wat ouder?

Vanaf 6 maanden gaat je kindje bepaalde boekjes en plaatjes herkennen. Leuke leesboekjes voor deze leeftijd kunnen de voelboekjes met verschillende materialen en texturen zijn. Daar valt veel aan te ontdekken!

Vaak staat er weinig tekst in dit soort voelboekjes, maar wat je wel kunt doen is de afbeeldingen benoemen en aanwijzen. Hierdoor leert je kindje dingen te herkennen. Sommige boekjes zullen populairder zijn dan andere boekjes. Dat kun je vaak ook merken aan de reactie van je baby; bijvoorbeeld als hij/zij ineens moet lachen bij het boekje met dat knisperende geluid.  

Lezen met je dreumes

Als jouw kindje een dreumes is, is het het een mooi moment om te starten met aanwijsboekjes. Voor deze leeftijd zijn eenvoudige zoekboekjes ook een succes. Door het aanwijzen en benoemen, groeit de woordenschat van je kindje.

Lezen met je peuter

Je kutn jouw peuter heel goed kleine verhaaltjes gaan voorlezen. Dit is vooral leuk als het gaat over dagelijkse activiteiten die jouw peuter kan herkennen, zoals tanden poetsen, naar bed gaan, boodschappen doen, etc. Peuters kunnen op deze leeftijd verhaaltjes ook onthouden en kunnen dit met hun eigen woorden na vertellen.

Lezen met je Kleuter

Prentenboeken zijn voor kleuters perfect omdat hierin herkenbare onderwerpen aan bod komen. Denk bijvoorbeeld aan verhalen over naar school gaan, verdriet hebben, de seizoenen, het krijgen van een broertje of zusje, etc. Kleuters luisteren ook graag naar fantasieverhalen, zoals sprookjes. Het lezen over fantasieverhalen, zal ook het spel van je kleuter stimuleren.

Meer weten?

LimonadeBrigade Lelystad & Flevomeer bibliotheek

Meer weten over (voor)lezen of op zoek naar goede leestips? Wij besteden tijdens het MamaCafé, het DoeMeeCafé en het PeuterCafé regelmatig aandacht aan (voor)lezen en tippen jou graag over nieuwe, leuke (voor)leesboekjes! Bij de Flevomeer bibliotheek Lelystad kunnen ze jou altijd goed adviseren en worden er ook vaak leuke activiteiten georganiseerd.

BoekStart boekentips

Welke boeken kan je aan jouw baby, dreumes, peuter of kleuter voorlezen? En hoe doe je dat nou eigenlijk? Op de website van BoekStart vind je een schat aan informatie over voorlezen aan kinderen vanaf 2 maanden tot 6 jaar.

BoekStart is een programma dat het lezen met kinderen van 0-4 jaar wil bevorderen én ouders met jonge kinderen samen wil laten genieten van boeken. "Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Het landelijke programma BoekStart stimuleert dit."

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)
Cookie-instellingen