Hoofdmenu

Poets je mond gezond - Weetjes & tips

256 keer bekeken

Helma werkt voor GGD Flevoland als tandheelkundig preventief medewerker. Vaak hoort zij van ouders of verzorgers dat het tandenpoetsen lastig gaat. Daarom schreef zij dit stukje vol weetjes en tips!

Interessant voor ouders

Opvoeden
Voeding
Ouderschap
Zorg goed voor jezelf

Leeftijd

Kinderen 0 tot 2
Kinderen 2 tot 4
Kinderen 4 tot 8
Kinderen 8 tot 12
Kinderen 12+
Hele gezin

Mocht je na het lezen van dit stukje toch nog vragen hebben, dan kun je altijd terecht bij je eigen tandarts, maar je mag ook een mailtje sturen naar Helma! Dat kan via e-mailadres h.ariosoeriowardojo@ggdflevoland.nl

Jong geleerd is oud gedaan!

Probeer je kindje zo jong mogelijk te laten wennen aan een tandenborstel. Dit zelfde geldt voor tandpasta. Probeer er een leuk moment van te maken en gebruik je eigen creativiteit. Er zijn veel poetsliedjes en filmpjes op YouTube maar ook zijn er in de bibliotheek veel boeken over tandenpoetsen en het gebit. Gaat het poetsen echt lastig dan zou ik adviseren om je kindje liggend te poetsen. Hiermee bedoel ik dat je kindje al in bed ligt en zelf ga je ernaast zitten. Je hebt dan goed zicht op alle tanden en kiezen. Terwijl je poetst kun je je kindje afleiden door te vragen of het zijn linkerbeen ophoog wil doen en daarna zijn rechterbeen. Hiermee ga je door totdat je klaar bent.

Wist je dat?

Je vanaf het eerste tandje al kunt gaan beginnen met poetsen?
Het doorkomen van de eerste tandjes gaat vaak samen met geïrriteerd tandvlees. Er zijn tandenborstel te koop die je als tandenborstel kunt gebruiken maar ook als bijtring, ze zijn zeer gebruiksvriendelijk klein en handzaam hierdoor kan je kindje zelf met de tandenborstel overweg.

De eerste tandenborstel uit China komt?

https://www.drogist.nl/dynamisch/bibliotheek/cache/800_800_3_423163_0_nl_jordan_kindertandenborstel_step_by_step_baby_1_stuk.jpgDe eerste echte tandenborstel voor het gebit is in China bedacht. De haartjes van deze borstel waren van een varken, gelukkig is er een hoop veranderd en kun je nu kiezen uit een groot assortiment. Mijn advies hierin is kleine borstelkop en zachte haren.

Je vanaf het eerste tandje naar de tandarts kunt gaan?
Vanaf het eerste tandje kun je op controle gaan bij de tandarts. Er hoeft dan nog niets gedaan te worden maar het helpt enorm bij het wennen aan de tandarts. Daarnaast kan de tandarts tips geven over speen, zuigfles, duimen, tandpasta enzovoort.

De tandarts tot 18 jaar vergoed wordt uit de basisverzekering?
De controles voor kinderen tot 18 jaar worden vergoed uit de basisverzekering. Bij sommige tandartsen kun je een poetsinstructie krijgen, deze word ook vergoed uit de basisverzekering.

Het glazuur van een kindergebit dunner is?
Poetsen met een fluortandpasta is heel belangrijk om een sterk glazuur te krijgen. Voor peuter, kleuters en kinderen tot 5 jaar zijn er specifieke adviezen met betrekking tot fluor. Er is tandpasta voor 0-5 jaar en 6-12 jaar en voor volwassenen.

Het aantal eet en drinkmomenten invloed heeft op het gebit?
Probeer het aantal eet en drinkmomenten te beperken en misschien kun je meer combineren. Als je je kind een beker ranja geeft is het beter om het in een keer op te drinken in plaats van elke keer een slokje. De mond kan dan in de periodes dat er niet gegeten en gedronken word herstellen.

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)
Cookie-instellingen