Hoofdmenu

Buitenspelen

440 keer bekeken

Buitenspelen is belangrijk, althans dat roepen we misschien wel eens tegen onze kinderen? Dus de vraag... "Is buitenspelen echt zo belangrijk?" Het antwoord is JA! Het is enorm gezond, plezierig en eigenlijk ook heel belangrijk. De LimonadeBrigade legt uit waarom...

Interessant voor ouders

Opvoeden
Ontspanning
Bewegen
Gedrag en emoties

Leeftijd

Hele gezin

Tijdens het buitenspelen ontwikkelen kinderen meerdere vaardigheden, denk hierbij aan de motorische ontwikkeling, sociale ontwikkeling en cognitieve ontwikkeling.

Over deze drie ontwikkelingen vertellen we je graag meer!

Motorische ontwikkeling

Het beoefenen van een balspel, zoals overgooien, vangen, gooien of de bal overtrappen met je voeten. Maar ook het (leren) fietsen, schommelen, hinkelen, klimmen en klauteren. Zelf ontdekken wat lukt of juist nog even door oefenen.

Sociale ontwikkeling 

Onderzoek heeft bewezen: buitenspelen maakt socialer. Kinderen leren tijdens het buitenspelen omgaan met concurrentie, teleurstelling en empathisch vermogen. Jonge kinderen spelen vooral naast elkaar, maar merken elkaar wel op. Waar het begint met een vraag in de speeltuin zoals "mag ik na jou op de schommel?’ gaat door tot het samen oplossen van problemen, gezellig samen spelen en elkaar helpen. Maar ook leren ze emoties te begrijpen en er voor elkaar zijn.

Cognitieve ontwikkeling

Tijdens het buitenspelen ontwikkelen kinderen een geïnteresseerde houding en gaan ze op een creatieve manier op zoek naar mogelijkheden en oplossingen. Kinderen leren onder andere logisch (na)denken, wat aan de basis ligt van latere technieken om te leren omgaan en te handelen in vele situaties. 

En wat misschien net zo belangrijk is: binding met de natuur ontwikkelen. Het zoeken van mieren en andere insecten, het ervaren van de zon op je huid. Stampen in de plassen wanneer het regent. Of misschien wel in het de winter spelen met de gevallen sneeuw. Dit als kind kunnen ervaren, is geluk vinden in het speelplezier.

Als je nu bij jezelf nagaat: heb jij ook fijne (jeugd) herinneringen aan toen je vroeger buiten mocht spelen?

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)
Cookie-instellingen