Hoofdmenu

Ik moet huilen en ik weet niet waarom?

44 keer bekeken

Ik voel me zo verdrietig. Het voelt helemaal niet fijn. Wat het precies is weet ik niet en soms weet ik nog niet eens waarom ik zo moet huilen. Wanneer je me nu zegt wat ik fout heb gedaan of me vraagt waarom ik huil, dan kan ik je niet antwoorden. Ik weet het niet. Het voelt gewoon niet fijn.

Interessant voor ouders

Ouderschap
Veiligheid

Leeftijd

Hele gezin

Alsjeblieft neem me in je arm en zeg dat alles weer goed komt en dat ik mag huilen. Blijf bij me tot ik me weer goed en veilig voel. Dan kan ik later ook naar je luisteren en ook met je praten, maar nu heb ik alleen maar je liefde nodig.

Voor ouders: Kinderen worden soms overspoeld door hun gevoelens. Dan kunnen ze even niets uitleggen en ook niet begrijpen wat ze fout hebben gedaan. Bij kinderen vooral van 0 tot 3 werkt vooral de rechterhersenhelft. Simpel uitgelegd is het de rechterhersenhelft die voelt, in plaatjes ziet en intuïtief is, maar waar we niet iets mee kunnen uitleggen. Het linkerbrein is bezig met logisch denken en praten.

Wanneer het kind helemaal overspoeld wordt door zijn gevoelens dan kan het niet logisch denken of uitleggen waarom het huilt.

Wanneer je je met je kind verbindt, dat betekent in je arm nemen, voelen wat je kind voelt, dan kan het kind weer in balans komen en staat het weer open voor uitleg en is ook bereid om te leren wat je mag doen en wat niet.

Je kan zeggen:

  • Ik zie dat je verdrietig bent, of boos, dat voelt niet fijn.
  • Ik blijf bij je tot je je weer rustig voelt.
  • Huil rustig tot je je weer goed voelt.

Praten over gevoelens helpt kinderen te begrijpen en ook ervaringen beter te verwerken. Het helpt bij het omgaan met overweldigende gevoelens en uiteindelijk ook bij het leren van empathie.

Je kan met je kind ook een spel spelen. Hoe kijk je wanneer je boos bent? Kijk als een boze leeuw. Hoe ziet dan je lichaam eruit? Ga je je vuisten ballen en je hoofd is helemaal rechtop. Je spieren zijn gespannen. Voel waar je je boos zijn in je lichaam voelt. Dat is krachtig. Met deze kracht moet je voorzichtig zijn. Je mag haar gebruiken om iets ermee te doen, bijvoorbeeld heel hard rennen of springen.

Hoe zie je eruit wanneer je verdrietig bent? Kijk als een treurige uil. Je schouders en je hoofd hangen naar beneden. Voel in je lichaam hoe dat voelt.

Dan mag je nu spelen hoe een vrolijke aap eruitziet. Hoe ziet je gezicht eruit? Waar voel je het blije gevoel? Stel je voor je bent op je favoriete plaats. Geniet ervan.

Kinderen die goed met hun gevoelens kunnen omgaan, kunnen beter met zichzelf en andere mensen omgaan.

Iris Bäppler is regelmatig bij het MamaCafé te vinden. Ze maakt graag even een praatje met je. Kom je ook eens langs?

Praktijk Bewust Voelen
http://www.bewustvoelen.nl

Waarderen

0 (0 waarderingen)
Cookie-instellingen