Hoofdmenu

Smile!

25 keer bekeken

Tandenpoetsen en kinderen: meestal geen liefde op het eerste gezicht. Toch is het belangrijk om het gebit -vanaf jonge leeftijd- goed te poetsen.

Interessant voor ouders

Opvoeden
Ouderschap
Veiligheid
Duurzaamheid

Leeftijd

Hele gezin

Veel kinderen vinden tandenpoetsen maar een vervelend klusje. Maar ja, het hoort er nou eenmaal bij. Net als aankleden, eten en naar het toilet gaan. Je kind helpen om twee keer per dag twee minuten lang te poetsen is best lastig. We delen graag een paar tips om het leuker te maken.

Zelf kiezen
Laat je kind zijn of haar eigen tandenborstel en tandpasta uitkiezen. Een leuke tandenborstel in je favoriete kleur kan het poetsen leuker maken en fluoride tandpasta’s zijn er in verschillende smaken en kleuren.

Maak het leuk!
Maak van twee keer per dag twee keer tandenpoetsen een leuk moment! Zet het favoriete liedje van je kind op. Een tandenpoets-app, bijv. Tandenland heeft een leuke timer met een liedje, filmpjes en tips over poetsen.

Verhaaltjes
Er zijn een heleboel leuke boekjes over tandenpoetsen. Kijk eens in de bibliotheek. Heb je geen verhaal gevonden om voor te lezen? Verzin dan een eigen verhaal. Je kind is misschien wel de enige superheld die de slechteriken kan wegvegen die gaatjes veroorzaken. Wees lekker creatief!

Begin een routine en blijf er bij.
Houd een vaste volgorde aan, zodat het tandenpoetsen een gewoonte wordt. Zo weet je kind precies waar hij aan toe is. Bijvoorbeeld: pyjama aan, tandenpoetsen, voorlezen en dan slapen. Verleidelijk is het om na een lange dag of in de vakantie het tandenpoetsen over te slaan. Probeer je aan de routine vast te houden. Hoe vaker je kind tandenpoetst, hoe sneller het eraan went en hoe sneller hij of zij zelfstandig tanden gaat poetsen. Natuurlijk is het overslaan van tandenpoets ook slecht voor het gebit!

Poets samen
Je kinderen leren van jou, dus geef het goede voorbeeld en poets vrolijk mee. En is ook nog eens gezelliger. Even gekke bekken trekken in de spiegel! Samen lachen!

Zelf doen! Goed gedrag belonen
Wat motiveert jouw kind? Plak een coole sticker op een poster. Of een verhaaltje uitkiezen voor het slapen gaan. Maar natuurlijk is een “ik ben trots op je” en een high-five ook altijd een succes!
Je kindje kan al snel zelf poetsen. Super goed! Even napoetsen is wel belangrijk, tot ongeveer 10 jaar.

Tandarts
Is je kindje 2 jaar, dan kan je naar de tandarts (dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering). Op deze manier maakt je kindje kennis met de tandarts. In Lelystad is er de Kindertandarts, zij hebben veel ervaring hebben met kinderen.

Meer tips over tandenpoetsen, lees je in deze folder.

Waarderen

0 (0 waarderingen)
Cookie-instellingen