Hoofdmenu

Spanningen de baas!

27 keer bekeken

December is een gezellige maar ook drukke maand: Sinterklaas is nog niet vertrokken of de Kerstman staat alweer voor de deur. Daarna oliebollen en vuurwerk met Oud & Nieuw. Heel gezellig allemaal, maar voor veel kinderen is het ook erg spannend.

Interessant voor ouders

Veiligheid

Leeftijd

Hele gezin

Kinderen kunnen door oplopende spanning ander of lastig gedrag laten zien: drukker dan anders, minder luisteren, sneller boos en veel (negatieve) aandacht vragen.

Hoe kun je de spanning de baas blijven en je kind helpen de december maand zo goed mogelijk door te komen? Hieronder een aantal tips:

Houd je ritme aan
Onze oma’s wisten het al: “Rust, Regelmaat en Reinheid, daar doe je kinderen een plezier mee”
Probeer zoveel mogelijk hetzelfde ritme, bedtijden en gewoontes aan te houden. Zorg voor extra rustmomenten en ga een eindje wandelen om spanning af te reageren.
Sinterklaas slingers, kerstversiering en knipperde kerstlampjes zien er gezellig uit, maar hang je huis niet helemaal vol. Dit geeft extra prikkels en onrust.

Voorspelbaarheid
Voor kinderen is het fijn als ze weten waar ze aan toe zijn: wanneer mag ik m’n schoen zetten, wanneer is het pakjesavond, de kerstviering op school of in de kerk is of wanneer het oudejaarsdag is.

Een aftelkalender kan hierbij helpen of een weekkalender met een overzicht met plaatjes zodat in één oogopslag duidelijk is wat en wanneer er iets gaat gebeuren.
Of maak samen met je kind een aftelkalender waarbij elke dag afgeknipt/ of aangegeven kan worden, bijvoorbeeld hoelang het nog duurt voordat het pakjes avond is.
Overzicht geeft immers duidelijkheid en rust.

Ze hoeven niet alles te zien
Het Sinterklaasjournaal is al begonnen. Veel kinderen vinden het prachtig om mee te leven met wat er allemaal in het Grote Pietenhuis gebeurt of weer mis gaat. Je kunt misschien wat spanning weghalen door te benadrukken dat het ieder jaar weer goed komt. Prima om hen hiernaar te laten kijken, maar doseer het een beetje.
Kijk niet daarnaast nog dagelijks naar allerlei sinterklaasfilms. Ook op school wordt er veel gepraat, gekeken en gezongen over sinterklaas. Dat is voor veel kinderen meer dan genoeg.

Doseren
Kinderen kunnen vaak op verschillende plekken sinterklaas en kerstmis vieren, op school, thuis (bij vader en bij moeder), bij opa en oma’s, op het werk van de ouders, bij de (sport)vereniging.
Álles meemaken kan veel onrust en spanning veroorzaken; maak een keuze waar jullie het wél vieren.

Angst wegnemen
Veel kinderen vinden Sinterklaas, Piet of de kerstman spannend en durven bijvoorbeeld geen handje te geven. Respecteer dit en dwing hen niet. Leg aan je kind uit dat dit niet hoeft.
Het idee dat piet ’s nachts in huis komt om iets in de schoen te leggen, kan ook heel eng zijn. Je kunt dan de schoen bijvoorbeeld in de garage of schuur laten zetten of bij de achterdeur.

Sommige kinderen maken zich veel zorgen over de vraag af of het gewenste cadeau niet uitverkocht zal zijn.  Als de spanning teveel oploopt, is het in dat geval raadzaam om aan te geven dat Sinterklaas heeft bericht dat het gelukt is het cadeau te kopen. Dit doet niets af aan het enthousiasme bij het ontvangen maar geeft vooraf rust.

Soms lijkt het handig om Sinterklaas te gebruiken als boeman “als je niet luistert dan geef ik het door aan Sinterklaas”. Hierdoor kan een kind erg bang worden voor Sinterklaas. Dreigen vergroot de spanning. Het is beter om te zeggen dat je aan Sinterklaas vertelt hoe goed je kind iets kan of hoe goed hij zijn best doet.

 

Hopelijk helpen deze tips om de decembermaand gezellig door te komen. Mocht je als ouder extra tips of een gesprek willen, dan kun je contact opnemen met de schoolmaatschappelijk werker die verbonden is aan de school van je kind.

Maar probeer vooral te genieten van je kind in deze feestelijke maand. En als je het even niet meer ziet zitten, bedenk dan dat ook deze maand weer over gaat!

Waarderen

0 (0 waarderingen)
Cookie-instellingen