Hoofdmenu

Interview I Sabine & Merel over de opvoeding van hun hoogbegaafde kinderen

29-09-2022
339 keer bekeken 0 reacties

Sabine verteld over de uitdagingen in het opvoeden van hun 4 (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen.

Interessant voor ouders

Opvoeden
Gedrag en emoties
Ouderschap

Leeftijd

Volwassenen

Heftige emoties
“Hoogbegaafde kinderen beleven de wereld vaak intenser dan andere kinderen. Daardoor zijn hun emoties vaak veel heftiger. Waar een niet-hoogbegaafdkind eventjes boos wordt, omdat het bijvoorbeeld nog niet naar bed wil, kan een hoogbegaafd kind vier keer zo boos worden. Dat maakt het opvoeden van (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen wel tot een pittige uitdaging. Het is zoveel intenser.”

Aan het woord is Sabine Hessels. Zij is moeder van vier jongens die alle vier (vermoedelijk) hoogbegaafd zijn. “Bij de twee oudsten is het bewezen dat ze hoogbegaafd zijn. De twee jongsten vertonen zoveel raakvlakken met de oudste twee dat ik ervan uit ga dat zij waarschijnlijk ook wel hoogbegaafd zullen zijn.”

Herkenning bij onszelf
Sabine spreekt met veel liefde over haar kinderen. De jongens zijn 2, 4, 7 en 9 jaar oud. “Mijn vrouw en ik herkenden veel van onszelf in onze kinderen. Dat gaf ons rust. Door hen beseften we: óók wij zijn hoogbegaafd. Ik weet dat ik hoogbegaafd ben, mijn vrouw herkent zichzelf ook in onze kinderen. Mede daardoor viel er veel op zijn plek. Ook mijn hoofd zit altijd vol met vragen en emoties. Doordat ik het bij mijn kinderen herken kan ik er beter mee omgaan. Bij hen, maar ook bij mezelf.”

Hoog Begaafd Geluk Café
Vanuit deze ervaring is Sabine gestart met het Hoog Begaafd Geluk Café (HBG-café) dat regelmatig plaatsvindt in de Gorcumse bibliotheek aan de Groenmarkt. Ouders van (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen kunnen hier in contact komen met ouders die hetzelfde doormaken.

“Veel ouders van hoogbegaafde kinderen denken dat ze er alleen voor staan. In de maatschappij is er vaak weinig begrip voor en het is lastig om ouders te vinden die hetzelfde meemaken. Met het HBG-Café wil ik daar verandering in aanbrengen.”

Als ouder is het soms zwaar
Sabine vertelt verder: “Ouders van een hoogbegaafd kind staan vaak voor een grote uitdaging. Emoties bij deze kinderen zijn vaak veel heftiger, maar ze hebben vaak ook heel veel vragen over het hoe en waarom. Ze gaan vaak de discussie met je aan en hebben sterke argumenten en dan moet je als ouder stevig in je schoenen staan. Het is ook zwaar om de struggles te zien bij je kind. Ze horen er nooit echt bij. Met hun leeftijdsgenoten kunnen ze vaak niet levelen, maar de oudere kinderen willen vaak niet met een jonger kind omgaan.”

Het belang van begrip
Hoogbegaafde kinderen hebben vaak een enorm groot aanpassingsvermogen, vertelt Sabine. “Ze passen zich aan aan de maatschappij. Doen wat er van ze verwacht wordt. En dat begint al heel jong. Maar als je constant doet wat een ander van je verwacht, je steeds maar aanpast aan de wereld om je heen kost dat ontzettend veel energie. Het frustreert. Mijn oudste paste zich op school altijd aan, maar thuis kwam alle emotie eruit, vaak in de vorm van boosheid uit onbegrip. Op school ging hij in een soort overleefstand, maar eenmaal thuis was het helemaal op. Thuis is namelijk een veilige haven waar hij zichzelf kan zijn. Sinds kort zitten onze jongens op fulltime hoogbegaafden onderwijs, waar zij wel herkenning en begrip ervaren.”

Sabine gunt háár, maar ook alle andere hoogbegaafde kinderen, een vriendje dat reageert op hetzelfde niveau. Iemand die ze begrijpt en waar ze echt zichzelf kunnen zijn. “In eerste instantie is het HBG-Café bedoeld voor de ouders, maar uiteindelijk wil ik me ook gaan richten op de kinderen zelf. Het is zo fijn als ze in contact kunnen komen met kinderen die hetzelfde voelen, denken en begrijpen. Iemand die je begrijpt en ziet wie je écht bent!”

 

Afbeeldingen

Waarderen

Cookie-instellingen