Wat is Kinderoefentherapie Cesar ?
Kinderoefentherapie is een specialisatie van de Oefentherapie Cesar en Mensendieck. Bij de behandeling van kinderen wordt, net als bij de algemene oefentherapie, aangesloten bij de dagelijkse vaardigheden, houdingen en bewegingen. Bij kinderen staat daarbij vooral spelen op de voorgrond. Klimmen, springen en bal gooien zijn belangrijke vaardigheden voor kinderen om te leren. Dit geldt ook voor knippen, knutselen en schrijven.
Soms blijven kinderen zonder duidelijke reden achter op leeftijdsgenoten, soms is er een afwijkende ontwikkeling, bijvoorbeeld bij de diagnose DCD. Bij diagnoses als NLD, ADHD en dyslexie kunnen ook motorische problemen voorkomen.
Sensorische informatieverwerking therapie
Sensorisch betekent zintuigelijk. Via de zintuigen kunnen wij informatie opnemen. De bekende zintuigen zijn de huid (tast), de ogen (visueel), de oren (auditief), de neus (reuk) en de mond (smaak). We hebben echter ook “verborgen” zintuigen: het evenwichtsorgaan, het gevoel uit onze spieren en gewrichten en het gevoel vanuit onze inwendige organen (zoals blaas en darmen).
Ons zenuwstelsel verwerkt de informatie vanuit de verschillende zintuigen. Goede verwerking van prikkels vanuit onze zintuigen is voorwaarde om adequaat op onze omgeving te kunnen reageren.
Bij kinderen met problemen in de sensorische informatieverwerking werken de zintuigen zelf over het algemeen goed, maar zijn er problemen aanwezig in de verwerking van deze prikkels. Prikkels kunnen rommelig waargenomen worden of ze ervaren sommige prikkels juist minder sterk dan leeftijdsgenootjes. Normale prikkels kunnen bijvoorbeeld als bedreigend worden ervaren of juist onvoldoende worden waargenomen.
Wanneer er problemen zijn met de verwerking van zintuiglijke prikkels kan dit van invloed zijn op de motorische ontwikkeling, maar ook op de sociaal-emotionele (wat zich bijvoorbeeld uit in het gedrag van het kind) en de verstandelijke ontwikkeling (zoals het schoolleervermogen).
Kinderen met problemen in de sensorische informatieverwerking hebben vaak verwarrende en onduidelijke problemen. Sommige activiteiten doen ze net zo goed als leeftijdsgenootjes of zelfs beter, terwijl ze in andere dingen achter kunnen blijven.
Voorbeelden
Problemen met aanraking:
- raakt van streek tijdens verzorging bv. bij het douchen of tandenpoetsen
- vermijdt lopen op blote voeten vooral in zand
- raakt voortdurend bepaalde voorwerpen of mensen aan
- krimpt ineen als hij wordt aangeraakt
Problemen met beweging en evenwicht:
- wordt angstig als zijn voeten van de grond komen
- is bang voor hoogtes en om te vallen
- zoekt beweging op zoals voortdurend rond willen draaien en bewegen
Problemen met visuele informatie:
- snel afgeleid door visuele informatie
- hekel aan fel licht
Problemen bij auditieve informatie:
- hekel aan onverwachte harde geluiden zoals brommers, stofzuigen, kinderen
- houdt handen voor oren om deze te beschermen tegen geluid
- snel afgeleid door geluiden in de omgeving
- kan niet werken als er achtergrond geluiden zijn
- lijkt niet te reageren op geluiden
- geniet van vreemde geluiden, maakt graag harde geluiden
Problemen met smaak en geur:
- eet alleen voedsel met bepaalde smaken en beperkt zich tot voedsel met een bepaalde structuur/temperatuur
- toont sterke voorkeur voor bepaalde geuren en smaken
- kauwt of likt aan niet eetbare voorwerpen
De therapie richt zich op het belang van een goede samenwerking en verwerking van de zintuigprikkels.
Onze contactgegevens:
Motoriek in beweging
Praktijk voor kinderoefentherapie
Raadhuislaan 2-034
4251 VS Werkendam
06-38038273
Charlotte@motoriekinbeweging.nl
Kinderoefentherapie wordt vanuit de basisverzekering 18 keer vergoed tot de leeftijd van 18 jaar en aanvullend afhankelijk van het aanvullende pakket. Voor kinderoefentherapie geldt directe toegankelijkheid, dus er is geen verwijsbrief nodig. U kunt direct contact met ons zoeken bij vragen.