Hoofdmenu

SAMEN SPELEN is belangrijker dan je denkt

115 keer bekeken

Madelinde van Brein-Skils is psychomotorisch leer- en gedragsspecialist & Sherborne Samenspeltherapeut. In dit artikel vertelt ze je meer over het belang van samen spelen. Ze geeft voorbeelden bij verschillende vormen van spel en deelt praktische tips.

Interessant voor ouders

Opvoeden
Gedrag en emoties
Ouderschap
Relaties
Veiligheid

Leeftijd

Kinderen 0 tot 2
Kinderen 2 tot 4
Kinderen 4 tot 8
Kinderen 8 tot 12
Kinderen 12+
Hele gezin
Volwassenen

Duwen, trekken, rollen, springen, klimmen en masseren… het is allemaal onderdeel van SAMENSPEL tussen ouder en kind. SAMEN SPELEN zou je kunnen benoemen als 1 van de belangrijkste onderdelen uit de opvoeding. Ik ga je uitleggen waarom met natuurlijk een aantal voorbeelden om samen met je kind uit te proberen.

Als je je verdiept in het samen spelen, kom je tot de ontdekking dat er drie soorten samenspel zijn. Er is spel in de vorm van MET ELKAAR SPELEN, TEGEN ELKAAR SPELEN en SAMENWERKEN. Alle drie hebben ze hun eigen functie voor de sociale en emotionele ontwikkeling van jouw kind. En wat zo mooi is…deze vaardigheden heb je ook nodig om in het dagelijks leven met elkaar om te gaan. Het gaat over geven & nemen, zelfvertrouwen, zelfstandigheid, de eigen grenzen kunnen aangeven en die van een ander respecteren.

  • Laten we eens kijken naar de spelvorm MET ELKAAR SPELEN. Deze spelvorm heeft de kenmerken om voor iemand te zorgen. In plaats van te zeggen dat het kind zachtjes moet doen, kan het dit ervaren tijdens het spel. Bij met elkaar spelen heeft de ene speler een actieve rol en de andere speler een passieve rol.
  • De tweede spelvorm is TEGEN ELKAAR SPELEN. Het heeft het karakter van een Friendly Fight, wat al doet vermoeden dat er wat kracht in het spel zit. Bij dit soort spel leert je kind opkomen voor zichzelf. Maar je kind leert juist ook hoe het zijn of haar eigen kracht kan beheersen. Juist dit soort spel spreekt actievere kinderen aan.
  • De derde spelvorm als onderdeel van Samen Spelen is SAMENWERKEN. Dit is een belangrijk spelvorm, die je eigenlijk alleen goed kunt uitvoeren als je kind (en jij als ouder) hebben geleerd om “met elkaar” en “tegen elkaar” te spelen. Samenwerken lukt namelijk alleen als je zelfvertrouwen en vertrouwen in de ander hebt. Bovendien moeten jullie je samen sterk voelen om goed te kunnen samenwerken.

Bekijk hier voorbeelden bij elke spelvorm!

Hier vind je BoekenTips voor leuke samenspelmomenten

Hoe zou je nu het samen spelen kunnen opbouwen? Ik geef je een voorbeeld. Heb je een kind wat graag actief bezig is, maar het moeilijk vindt om rustmomenten te pakken? Begin dan een spel dat een “tegen elkaar spelen” karakter heeft en eindig vervolgens met een rustmoment. Dit spel heeft een “met elkaar spelen” karakter. Vindt je kind het lastig om rustig te worden voor het slapen gaan? Probeer deze 2 spelvormen dan eens uit: eerst de actievere variant en daarna het rustmoment.

Samen spelen versterkt de band tussen jou en je kind. Het geeft veel meerwaarde aan hoe jullie met elkaar omgaan. Jullie bouwen samen aan vertrouwen en verbinding. Het zelfvertrouwen en lichaamsbewustzijn wat je kind hierdoor krijgt, heeft een positief effect op de omgang met anderen.

Alert! Wist je dat kietelen eigenlijk geen samen spelen is? Tijdens de Sherborne Samenspel-sessies doen we nooit aan kietelen. Kinderen hebben hier geen controle over. Ze reageren met lachen op een prikkel die ze niet onder controle hebben. Vanuit het oogpunt van “je veilig voelen”, zullen we nooit kietelen tijdens samenspel tussen ouder en kind.

Tijdens de Sherborne Samenspel-sessies kijken we altijd naar de hechtingsrelatie tussen (pleeg)ouder/verzorger & kind. Meestal zijn er (eerder) omstandigheden geweest waardoor het kind het vertrouwen is kwijtgeraakt. Van hieruit werken we door middel van verschillende samenspelvormen toe naar een gevoel van veiligheid. Vanuit veiligheid kan vertrouwen en verbinding ontstaan. Het doel van Sherborne Samenspel is dat het kind weer zelfvertrouwen krijgt, waardoor hij/zij weer de sociale verbinding met hechtingsfiguren en anderen durft aan te gaan.

Ben jij al enthousiast? Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Stel deze gerust via de mail breinskils@gmail.com of kijk eens op de website www.breinskils.nl onder het kopje Therapeutisch Samenspel Ouder & Kind

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)
Cookie-instellingen