Hoofdmenu

Elke dag heeft 9 gouden minuten

36 keer bekeken

Anja van Wijk van Avontuur Kindercoaching vertelt over de 9 gouden minuten. De minuten die de meeste impact hebben op jouw kind. En geeft tips over hoe je die minuten op de meest liefdevolle manier gebruikt.

Interessant voor ouders

Opvoeden
Ouderschap
Relaties

Leeftijd

Kinderen 0 tot 2
Kinderen 2 tot 4
Kinderen 4 tot 8
Kinderen 8 tot 12
Kinderen 12+
Hele gezin

Het opgroeien van een kind is een Avontuur. Jonge kinderen leven vanuit hun gevoel. Ze leven in de 'fantasierijke sprookjeswereld' en voelt zich één met zijn omgeving. Kleuters worden zich al meer bewust van hun omgeving. Ze gaan ervaren dat er oorzaak-gevolg is. Rond de 9 jaar maakt je kind langzaam de stap naar de ‘echte’ wereld. Ze ervaren dat ze 'IK' zijn in de hele wereld, er is niemand zoals zij.  Deze ontwikkeling kan voor veel kinderen spannend en eenzaam voelen. Dingen waarvan je kind voorheen nog geen besef had, vallen hem nu op. Je kind heeft tijd nodig om hiermee om te gaan én zich welkom te voelen in deze ‘nieuwe’ wereld.

Elke ontwikkelingsstap is een nieuwe ervaring voor je kind. Je kunt je kind hierbij helpen. Een liefdevolle verbinding maken met je kind is zó ontzettend belangrijk voor zijn gevoel van veiligheid! Je kind kan vanuit deze veilige basis verder tot ontwikkeling komen.


Wat kun je doen:

Aanraken! Jouw kind heeft minimaal 8 aanrakingen per dag nodig, om zich verbonden te voelen met jou. Wanneer je kind niet lekker in zijn vel zit, zijn minimaal 12 aanrakingen nodig. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Denk aan een schouderklopje of een knuffel.

Elke dag heeft 9 gouden minuten. Deze minuten hebben de meeste impact op jouw kind. Gebruik deze minuten op een liefdevolle manier, zodat jouw kind zich gezien, gehoord en geliefd voelt:


De 9 gouden Minuten

1. De eerste drie minuten na het ontwaken: Deze zijn essentieel. Begin de dag met een knuffel, een positieve opmerking, en luister aandachtig naar je kind. Dit geeft je kind een gevoel van veiligheid en liefde, essentieel voor een goede start van de dag.

2. De drie minuten na school of dagopvang: Na een lange dag uit elkaar te zijn geweest, is dit het perfecte moment om opnieuw te verbinden. Een warm welkom en een open oor kunnen wonderen doen voor het welzijn van je kind.

3. De laatste drie minuten voor het slapen gaan: Sluit de dag positief. Lees voor, praat over de dag, en beëindig met een bevestiging van je liefde en een knuffel. Dit helpt om je kind met een veilig gevoel in slaap te laten vallen.

Vanuit mijn ervaring met kinderen en hun ouders, weet ik dat deze 9 minuten een verschil kunnen maken. Ik wens je veel plezier en verwondering op jullie ontdekkingstocht!

Hartelijke groet,

Anja van Wijk

Avontuur Kindercoaching

Voor meer informatie over Avontuur Kindercoaching, neem een kijkje op de website.

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)
Cookie-instellingen